GLC Örtü Uygulamaları (Kil Örtü)
- Anasayfa
- Geosentetik Örtü Uygulamaları
- GLC Örtü Uygulamaları (Kil Örtü)
GCL Örtü Uygulamaları (Kil Örtü)
GCL (Geosynthetic Clay Liner – Geosentetik Kil) Örtüler İle Su Yalıtımı
Sızdırmazlık için kullanılan bentonit esaslı
jeosentetikler, iki yüksek dayanımlı jeotekstil katman arasına doğal sodyum bentonit eklenerek edilmesiyle meydana getirilirler ve yüksek performans sunarlar.
GCL Örtüler, 1 metre sıkıştırılmış kil uygulamasının sağladığı geçirgenlik değerini yalnızca 10 mm’den daha az kalınlıkta bir jeosentetik kil örtü olarak, tek başına sağlamakta ve geçirimsizlik için mükemmel bir hidrolik bariyer oluştururlar.
GCL örtüler genel olarak büyük rulolar halinde üretilmektedir.
Uygulaması son derece hızlı ve kolaydır, bir iş makinası yardımıyla serilir, ek yerleri yalnızca üst üste bindirilir, herhangi bir kaynak işlemine gerek kalmaz.
Doğal sodyum bentonit volkanik kökenli bir kil türü olup, su ile temas etmesi durumunda şişme özelliği gösterir.
Bu şişme işlemi basınç etkisiyle engellendiği zaman, sodyum bentonit, suyun geçişini tamamen bloke eden geçirimsiz ve yoğun bir jel tabakası halini alır.
GCL Örtülerin Kullanım Alanları
- Maden ve katı atık depolama alanları
- Yapay Göletler (sulama, yangın ve tarım sahası vb.)
- Doğal sulama kanalları
- Bina temel ve perde yalıtımları
GCL Örtülerin Avantajları
- Sıkıştırılmış kil kaplama teknolojisi ile kıyaslandığında daha az kütlesi sayesinde nakliye ve serim maliyetlerini minimuma indirir
- Çevre dostudur, çevreye zarar vermez.
- Kurulumu hızlı ve kolaydır, yüksek nitelikli personel, pahalı kaynak veya ağır sızdırmazlık ekipmanı kullanımı gerektirmez.
- Önceden belirlenmiş geçirgenlikle yüksek sızdırmazlık performansına sahiptir.
- Bentonitin şişme özelliklerinden dolayı, jeotekstil tabakalarında küçük delikler olması durumunda kendi kendini onarabilir.
İsoco İnşaat olarak tüm GCL örtülerinin uygulamaları konusunda yetkin ekiplere sahip olup, ayrıca müşavirlik hizmeti istenmesi durumunda da hizmet vermektedir.