Poliüretan Sprey Köpük Uygulamaları

Sprey Poliüretan Köpük (SPK), diğer uygulamaların yanı sıra hem yalıtım hem de ticari çatı kaplama projeleri için üstün bir malzeme olmasıyla ünlüdür. SPK, bugün piyasadaki en sağlam yalıtım malzemesidir ve çok çeşitli konut, ticari ve endüstriyel binaları yalıtmak için sıklıkla kullanılmaktadır. Sprey köpük, bir evi veya binayı tamamen yalıtabilir, ayrıca onu hava ve nem sızmasına karşı koruyabilir, bu da daha düşük enerji faturaları ile daha verimli bir yapı sağlar. Sprey köpük ayrıca bir evin veya binanın duvarlarını ve çatısını güçlendirir ve ayrıca onu havadaki partiküllerden ve küften korur.

  • Hava ve nem girişini engeller
  • Bina içinde konforu artırır
  • Enerji faturalarını düşürür 
  • Bina kabuğunu güçlendirir
  • Kalıcıdır, sağlamdır ve sarkmaz
  • Toz, polen ve böcekleri dışarıda tutar
  • Buz barajlarına karşı korur
  • İç mekan hava kalitesini iyileştirir
  • Mevcut bina yönetmelik koşullarını karşılar.

Sprey köpük, beton, ahşap, çelik ve mevcut çatı sistemlerinin çoğu dahil olmak üzere çok çeşitli alt tabakalara uygulanabilir. Çatı uygulamaları söz konusu olduğunda, SPK’ün çok yönlü yapışkan özelliği, çatı yükseltme giderlerinde ve atık depolama ücretlerinde tasarruf anlamına gelir. Uygulayıcılar,  tonoz ve konik çatı kaplama sistemlerinde SPK uygulamalarını kolayca yapabilir.

Kapalı hücreli köpük, yalıtım uygulamaları için açık hücreli köpükten daha yoğundur.  Daha yoğun olması ısıl iletkenlik değerini düşürür yani yalıtım değerini arttırır. Ama unutulmamalıdır ki ısı iletkenlik değeri (λ) tek başına yeterli değildir. Önemli olan kalınlık / λ olduğundan ısı iletkenlik katsayısının düşük olması kadar kalınlığında yüksek olması yalıtım değerini arttıracaktır. Önemli olan en yüksek değeri en ekonomik şekilde sağlamaktır. Yani kesit yüksekliği müsaitse düşük yoğunlukta daha kalın uygulama yapmak yüksek yoğunlukta ince uygulama yapmaktan hem daha fazla ısı tasarrufu sağlarken hem de daha ekonomik olabilmektedir.

İki tip sprey poliüretan köpük arasında ayrım yapmanın önemi küçümsenemez. Bir ev veya ticari binayı yalıtma zamanı geldiğinde, açık hücreli köpük veya kapalı hücreli köpük veya bunların belirli bir kombinasyonunu tercih etmelisiniz. Her köpük türü, proje maliyetlerini, uygulama yöntemlerini ve bina performansını belirgin bir şekilde etkiler. Kapalı hücreli ve açık hücreli köpükleri ayıran iki ana faktör vardır: yapı ve yoğunluk. Hücre Yapısı Açık hücreli köpüğün yapısı, tam olarak kapsüllenmemiş küçük kabarcıklar veya hücrelerden oluşur – kırılır, yırtılır vb. Kırıldıkları için, hava kabarcığın içindeki açık alanı doldurur ve bu da yumuşak , süngerimsi malzemeyi meydana getirir. Kapalı hücreli köpük, köpüğü oluşturan her kabarcık veya hücrenin tamamen kapsüllenmesi ve birbirine sıkıca sarılması bakımından farklılık gösterir. Kabarcıklar hava ile doldurulmaz, bunun yerine köpük genleşmesini ve yalıtım özelliklerini yardımcı olan bir gaz sağlar. Bu, açık hücreli köpükten tamamen daha sert, daha güçlü bir malzeme ile sonuçlanır. 

Açık hücreli veya kapalı hücreli köpük seçiminde karar verme faktörü, genellikle yapısal bütünlük, su buharının kontrolü ve köpüğü yerleştirmek için mevcut alan miktarı gibi uygulamaya özgü performans özelliklerine dayanır. Örneğin, kapalı hücreli köpük, mukavemet özelliklerinden dolayı konut tipi çatı kaplaması için gerçekten tek seçenektir. Duruma özgü değerlendirmelere ek olarak, açık hücreli ve kapalı hücreli köpük arasında karar verirken yapılması gereken daha genel hususlar da vardır. Örneğin, açık hücre tipik olarak toprak altı uygulamalar veya suyla doğrudan temas edebileceği tüm uygulamalar için uygun değildir.

 

Bu tip uygulamalarda kapalı hücreli köpük kullanılırken kapalı hücreli köpük ses yalıtımı uygulamalarında önerilmez.  Elbette, projeniz için köpük türünü, işe başlamadan önce İsoco teknik uzmanımızla görüşmek iyi bir fikirdir. Ayrıca, eksiksiz performans ve malzeme seçenekleri için bizimle iletişime geçmenizi öneririz.