Betonda Kimyasal Geçirimsizlik Uygulamaları

BETON VE BETONDA KİMYASAL İLE YAPISAL SU YALIMI

En çok kullanılan yapı malzemesi ; BETON 

Beton Dünyada ve ülkemizde en bilinen yapı malzemesidir. Bu yapı malzemesi en çok kullanılan taşıyıcı malzeme olmasının yanında farklı taşıyıcı sistemlerle dizayn edilen yapılarda da kısmi olarak çok yüksek bir oranla kullanılmaktadır.  Çünkü beton yapısı, dayanımı ve kolay elde edilebilirliği ile imalatçıların vazgeçilmez yapı malzemesidir.

Handikaplar;

Üstün özelliklerinin yanında beton pekçok dezavantaja da sahiptir. Kullanım ömründen önce dış etkenlere bağlı bozulmalar, betonun dizayn edilen yapı ömründen önce yıpranmasına ve ilerleyen zamanlarda yapı sahibine yüksek bakım maliyetleri çıkmasına sebep olmaktadır.

Her ne kadar beton sağlam bir yapı malzemesi olarak bilinse de aslında pek çok özellik bakımından hassastır. Beton, sert olmasının yanında gözenekli ve emici bir yapıya sahiptir. Bu sebeple su, gözeneklerden içeri girerek mikro çatlaklar botunca ve kapilarite ile betonun iç kısımlarında rahatlıkla ilerler. Sonuç olarak betonda ve içindeki demirde hasar meydana gelir. Betonun ve korozyondan dolayı içindeki demirin bozulmasından dolayı yapı ömrü ve dayanıklılığı azalır.

M17 Yapısal Sürme Su Yalıtım Sistemi

M17 Yapısal Su Yalıtım Sistemleri özel kimyasallar ile formüle edilmiştir. Bu kimyasallar betonun içinde çözünmeyen kristaller oluşturarak boşlukları doldurur ve suyun geçişine izin vermezler. Ancak yapı sistemin nefes almasına müsaade eder. Bu sayede beton klor ataklarına, sülfata, donma çözünmeye, geçirimliliğe karşı dayanıklı hale gelirken, kendini tamir edebilme özelliğine de kavuşmuş olur.

Betonda Yapısal Geçirimsizlik
Betonda geçirimsizlik sağlayan yapısal su yalıtım malzemeleri hidratasyon reaksiyonu fazlası olan CAOH mineralleri başta olmak üzere diğer kimyasallar ile reaksiyona girerek betonda geçirimsizlik sağlayan ikincil kimyasallar oluşmasını sağlar.

Yukarıda da bahsedildiği üzere beton gözeneklidir. Bünyesinde tünele benzer pek çok kılcal damarlar betonun doğal özelliğidir ve sıvılar kapilaritenin veya hidrostatik basıncın da etkisiyle betonun iç kısımlarına rahatlıkla ilerler. Merks’teki araştırmacılar, su ve benzer sıvıların betonun içine girmesini önlemek için beton hidratasyonu sonucunda arta kalan kimyasallar ile reaksiyona girerek bu kılcal damarların içini dolduran üstün kimyasal ürünü geliştirdiler. Yüzeye uygulanan kimyasal, betonun içerisinde suyu kullanarak ilerler ve nano kimyasallar betondaki kılcal boşluklardaki hidratasyon artığı olan kimyasallarla reaksiyona girerek çözünmeyen kristaller oluştururlar. Betonun bir parçası olan yeni tıkaç kimyasalları bina ömrü boyunca betonda sıvı geçişine izin vermezler ancak hava geçişini sağlayarak yapıların nefes almasını sağlarlar.

M17 Kimyasal Su Yalıtımın Arkasındaki Bilim

M17 kimyasal su yalıtımının arkasında nano teknolojili kimyasallar vardır. Bu kimyasallar beton içine nüfus ederler ve betonda hidratasyon sonrası oluşan serbest kireç – Ca(OH)2 ve hidratasyon fazlası kimyasallar ile reaksiyona girerek beton içinde geçirimsiz yapılar oluştururlar.

Merks M17 betonda hidratasyon fazlası kimyasallar ile reaksiyona girerek geçirimsizlik  sağlar.
Betonda Çatlakların Köprülenmesi
Betonda kristalize su yalıtım uygulamalarında tijler ve soğuk derzler tam olarak açılıp temizlendikten sonra tamiratlar yapısal tamir harcı RP17 ile yapılır.
M17 öncesi yapısal tamir harcı RP 17 ile tamir yapılması

M17 Kimyasalları  Betonda Nasıl Çalışır;

  1. M17 bünyesinde bulunan nano kimyasallar beton içerisinde bulunan serbest kireç ve diğer hidratasyon fazlası  kimyasallar ile reaksiyona girerek çözünmeyen kristal yapılar oluşturur. Bu kristaller 0,1-0,5 mm aralığındaki çatlakları doldurabilecek kapasitedir. Reaktif kristaller zaman içinde ve su ile temas ettikçe büyürler ve gelişirler. Bu sayede uygulandığı yerden çok daha uzak mesafelerde kristal oluşumu sağlayabilirler.
  1. Boşlukları dolduran kristaller biçimindeki yani kimyasallar suyun ve diğer sıvı kimyasalların geçişine izin vermezken havanın geçişine izin veririler. Böylece zararlı kimyasalların betonun içine geçmesine de izin vermezler.
  1. Reaktif nano kimyasallar nemle temas ettikçe yeniden reaksiyona geçerler. Her seferinde reaksiyona geçen bu kimyasallar betonun ömrü boyunca betonun içlerine ilerleme ve orada yeni nano kimyasallar oluşumunu sağlarlar.

Betonda yapısal yalıtım 3 şekilde yapılabilir,

  • Sürme
  • Serpme
  • Betonun içine katkı olarak.