Beton Parlatma Uygulamaları

Beton parlatma, son birkaç on yılda beton segmentinde en yeni trendlerden ve en hızlı büyüyen pazarlardan biri olmuştur. Parlatılmış beton zeminin alternatif zemin kaplamalarına göre pek çok avantajları vardır. Birincisi, neredeyse her beton zemine beton parlatma yapılabilir. Projeniz ister onlarca yıllık bir zeminin tadilatı isterse yepyeni bir döşeme olsun, parlatılmış bir beton yüzey ile  aşağıda sıralanan pek çok yeni değer sağlayabilir.

 

Anında ve uzun vadeli maliyet avantajları: Mevcut beton ile ek maliyetli zemin kaplamalarına gerek yoktur.

Daha düşük bakım maliyetleri sağlar; hasara karşı daha dayanıklıdır, temizlenmesi daha kolay, özel temizleyicilere gerek kalmaz.

Enerji tasarrufu sağlar ;Yüksek ışık yansıtma özelliği, yapay aydınlatma ihtiyacını en aza indirerek aslında enerji maliyetlerini düşürmeye yardımcı olur.

Lekelere ve neme dayanıklıdır. Çok yönlüdür ve estetiktir. Beton, mattan çok parlaklığa kadar estetik veya işlevsel ihtiyaçlara en iyi şekilde uyan bir parlaklık düzeyi sağlayan çeşitli seviyelerde parlatılabilir. Parlatılmış beton sadece lekeler ve boyalarla iyi sonuç vermekle kalmaz, aynı zamanda birçok farklı tasarımlarla da şaşırtıcı ve yaratıcı yüzeyler sağlanabilmektedir.

Sürdürülebilirlik – Yüzey betonun kendi yüzeyi olduğundan tehlikeli kaplamalar içermez, temizleyiciler, cilalar vb. gerektirmez.

Daha sağlıklı / daha temiz – diğer döşeme seçeneklerinin çekebileceği tozu, kiri ve alerjenleri azaltır.

Bu yeni bir süreçte uygulama tekniklerinde, ürünlerde, malzemelerde ve pazarda ve buna uygun talepte sürekli yenilikler görmekteyiz.

Konut ve perakende satıştan, endüstriyel ve ticari depo ve dağıtım merkezlerine kadar, parlatılmış beton yüzeyler, rekabetçi zemin kaplamalarından üstün değer arayanlar için mantıklı, ekonomik bir zemin çözümü haline geldi.

1- MOHS Test Kitini kullanarak Yüzey Sertliğini belirlenmesi

 

Doğru metal bağlı elmas aşındırıcıları seçmek için bir MOHS Beton Sertlik Test Cihazı ile beton sertliğini belirliyoruz. En yüksek numaralı uçla (9) başlayıp ve ucu zemini çizmeyi bırakana kadar azalan uçlarla yüzeyi çizmeye devam ederiz. Uç artık zemini çizmediğinde, betonunuzun sertlik seviyesine ulaşmış oluruz. Ortalama test puanı almak için zeminin en az 3 alanından test alıyoruz.

 

 

2- Beton Yüzey Hazırlama

 

Zemininiz kaplıysa, kaplama tipini belirleyip ve uygun aletlerle kaplamayı kaldırıyoruz. Yüzeydeki delikleri veya çatlakları onarıp ve dolduruyoruz. İstenilen zemin düzlüğünü elde etmek için 16, 30/40, 60/70, 120 elmas uçlarla betonu siliyoruz.

 

3- Elmas Uç Çiziklerinin Giderilmesi ve Reçineleme

 

Elmas uçlardan sonra reçine zımparaya geçiyoruz.  50 lik reçine takımları ile çizikleri etkili bir şekilde gideriyor ve cilalamaya hazır bir yüzey oluşturuyoruz.

 

4- Betonun Yoğunlaştırılması ve Sertleştirilmesi

 

Zemininizin vakumlandığından ve tüm alet işaretlerinin kaldırıldığından emin olduktan sonra yüzeyin sertleşmesi ve yoğunlaşmasına yardımcı olmak ve su girişine ve lekelenmeye karşı ekstra koruma sağlamak için betona Almanya’dan ithal ettiğimiz Lityum Silikat uyguluyoruz. Lityum silikatın betondaki reaksiyonu ne sağlıyor. İsterseniz kısaca reaksiyona bir göz atalım.

Li2SiO3 + Ca(OH)+ LiCO3 + CaO*SiO2*nH2O + SiO2gel

Lityum silikat betonun bünyesinde bulunan serbest kireçle (Ca(OH)2) reaksiyona girerek lityum karbonat, kalsiyum silikat hidrat (CSH fazı) ve silika jel oluşturur. Betondaki serbest kireç yok edildiğinden yüzeyin CSH fazı sayesinde mekanik dayanımı artarken aynı zamanda asite ve kimyasal dayanımı da arttırılmış oluyor.

 

5- Son Reçineleme Aşaması

 

Reçine takımları  400, 800 ile reçinelemeye devam ediyoruz. İhtiyaç halinde 1500, 3000 grit kullanımına geçiyoruz.  Geçişler arasında tozun vakumlandığından emin olduktan sonra mat bir görüntü isteniyorsa yüzeyi sonlandırıyoruz.

 

6- Parlatma

 

Parlak bir yüzey isteniyorsa yüzeye cila uygulaması yapıyoruz. Kuruma sonrasında burnisher parlatma makilerimiz ile istenilen yüzey parlaklığına kadar yüzeyi parlatıp son halini sağlıyoruz.