Self Levelling Uygulamaları
- Anasayfa
- Self Levelling Uygulamaları
Self Levelling Uygulamaları
Kendinden Yayılan Zemin Şap, üzerine fayans, doğal taş ve ahşap zeminler uygulayabileceğiniz düz bir yüzey oluşturmak için kullanılan temel bir bileşendir. Genellikle sert bir beton tabanın üzerinde bir bitirme ürünü olarak kullanılır ve ayrıca yerden ısıtma borularını kaplamak için de kullanılabilir.
Şap, çimento esaslı olmasının yanında alçı (CaSO4) esaslı da olabilir. Karışım yerinde karıştırılıp dökülmesinin yanında daha büyük projeler için özel şap pompası kullanılarak da işlem sağlanabilir.
İsoco olarak hem çimento esaslı hem alçı esaslı self levellling uygulamalarını makineli ve makinesiz olarak başarı ile gerçekleştirmekteyiz.
Tüm uygularımızda öncelikle keşif yapıp yüzey ihtiyaçlarını belirliyoruz. Yüzey durumuna göre en uygun maliyetli self uygulamasını seçip doğru detaylarla uygulamayı gerçekleştiriyoruz.
Günümüz uygulamalarında döşeme seçimi için o kadar çok zaman harcanır ki, alt zemin hazırlığı genellikle arka kısma itilen bir sorun olmaktadır. Bir alt döşeme, geniş bir şekilde bir zemin kaplamasının yerleştirildiği taban olarak tanımlanabilir ve bu alt döşemenin, üzerine bir yer kaplaması yerleştirilmeden önce iyi bir şekilde hazırlanması gerekir. Yeni bir zemin döşenmeden önce çeşitli adımların izlenmesi gerekir. İşte gerekli dört önemli adımın bir dökümü:
Tüm kusurları giderin kırık beton, hasarlı ahşap levhalar, gevşek çiviler veya çatlaklar bulunan alt zeminin onarılması gerekir. Herhangi bir yeni döşeme türü imal edilmeden önce alt zeminin% 100 hatasız olması gerekir.
Alt zemini düzleştirilmesi için gerekli kot farklarının belirlenmesi gerekir. Atılacak şap eğer çimento esaslı ise kalın uygulamalarda harç çatlayabilmekte ve mukavemet düşüşleri yaşanabilmektedir. Bu sebeple kalınlık kontrolüne göre gerekirse kendinden yayılan şap uygulaması çift kademeli olarak yapılmalıdır.
Uygulama Öncesi alt tabakanın temiz olduğundan emin olunmalıdır. Yüzeydeki kirlilik alt tabaka ile kaplama arasındaki bağ üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabileceğinden, tüm toz, döküntü, yüzey kirleticileri, çimento şerbeti ve kürleme maddelerinin çıkarılması gerekir. Genel olarak akrilik bazlı bir astar yüzeydeki tozu yapıştırmak ve zemini sağlamlaştırmak için en iyi yöntemlerden biridir.
Uygulama esnasında su miktarı harcın mukavemeti etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Doğru su oranı harcın mukavemetini düşürmeden ideal yerleşmesini sağlayan minimum su oranıdır.
Nerede alçı esaslı nerede çimento esaslı şap kullanmalıyım?
Alçı esaslı ürünler piyasada daha hesaplı olduğundan kalın uygulamalarda alçı esaslı uygulamalar tercih edilebilir. Üzerine çıkabilme süresi 4-6 saat arası olduğundan dolayı çok daha hızlı kürlenirler ve rötreleri azdır. Minimum 2 cm atılması gerekmektedir. Hafiftirler. Ancak son kat kapmanın altına uygulanmadan önce mutlaka üzeri ince bir tesviye self ile düzeltilmelidir. Bu işlem daha ince agregalı alçı veya çimento esaslı self level kaplamalarla yapılabilir.
Çimento esaslı ürünler ise daha ince kalınlıklarda uygulanır. Genel olarak 2-10 mm arasında uygulanırlar. Mukavemetleri alçı esaslı ürünlere nazaran yüksektir.
Nemden daha az etkilenirler . Bu sebeple ince kalınlıklarda tek başına kullanılabildikleri gibi alçı esaslı self kaplamaların üzerinde de son kat katman olarak kullanılabilirler.
Alçı esaslı şap üzeri uygulamalarda etrenjit etkisi düşünülerek mutlaka doğru astar ile astarlanmalıdır.
İsoco olarak her türlü kendinden yayılan şap uygulamalarında sizlere hizmet verebiliyoruz. İhtiyaçlarınızı belirliyor ve en doğru uygulamayı en ekonomik metodlarla gerçekleştiriyoruz.